27 marca 2020 Udostępnij

Dlaczego biała odzież robocza i obuwie są wymagane w wielu branżach? Poznaj zasady BHP

Choć nie ma prawnego nakazu noszenia białej odzieży roboczej, to w wielu instytucjach wewnętrzne regulacje sprawiają, że pracownicy są do tego zobligowani. Oczywiście tak jest w laboratoriach, wielu szpitalach, a także gabinetach lekarskich i fizjoterapii. Ponadto wybierają ją również kucharze i piekarze w branży gastronomicznej.

Co mówią przepisy BHP o odzieży i obuwiu roboczym?

Jeśli chodzi o noszenie białej odzieży i białego obuwia roboczego, to nie ma takich obostrzeń w przepisach BHP. Mowa jest jedynie o tym, że każdy pracodawca powinien zapewnić pracownikowi odzież roboczą, a także ochronną, jeśli taka wymagana jest do wykonywania pracy. Pracownik może również pracować w swojej odzieży roboczej, jednak tylko w sytuacji, jeśli nie jest narażony na promieniowanie, substancje chemiczne, czy zakażenia biologiczne. Z tego przepisu wynika wyraźnie, że w służbie zdrowia, czy gastronomii odzież robocza i ochronna musi zostać zapewniona pracownikom. Jeśli chodzi o kolor odzieży ochronnej i roboczej, to ten aspekt może być regulowany przez regulamin danego zakładu pracy. To właśnie w związku z regulaminem w jednych szpitalach lekarze noszą wyłącznie białe kitle, a w innych kolory są przydzielane na poszczególne oddziały bądź rozróżniają kadrę pomocniczą, czyli pielęgniarki czy stażystów od lekarzy danej specjalizacji.

Biała odzież w branży gastronomicznej – dlaczego jej dobór jest istotny?

Praca na kuchni wymaga sterylnych warunków, podobnie rzecz ma się z pracą piekarzy czy cukierników, gdzie również przepisy BHP są bardzo restrykcyjne. Stąd wielu pracodawców decyduje się na białą odzież roboczą. Dzięki temu możliwe jest kontrolowanie czystości pracy personelu. Taka odzież siłą rzeczy wymieniana jest częściej. Dzięki temu klienci mają pewność, że jedzenie w restauracji czy piekarni jest przygotowywane w sterylnych warunkach. Nie ma oczywiście wymogu co do stosowania takiej odzieży, jednak z wyżej wymienionych powodów większość podmiotów w branży gastronomicznej decyduje się na białą odzież roboczą i ochronną. Niewątpliwie w branży gastronomicznej nie można zapomnieć o czepkach na głowę, które chronią przed przedostaniem się włosów do jedzenia. Tam, gdzie stosuje się surowe produkty, konieczne jest również używanie rękawiczek jednorazowego użytku, oczywiście dopuszczonych do kontaktu z żywnością. W przypadku zakładów produkcji żywności dodatkową ochronę stanowią maseczki na twarz.

Białe obuwie robocze w służbie zdrowia – jakie najlepiej się sprawdza?

Choć w służbie zdrowia można stosować obuwie w innym kolorze niż biały, to jednak często lekarze i pielęgniarki są zobligowani do noszenia takiego obuwia. Najczęściej wybierane są drewniaki. Takie białe obuwie robocze wyposażone jest we wkładkę ortopedyczną, dzięki której praca w pozycji stojącej jest bardziej komfortowa Wielu lekarzy wybiera również klapki z tworzywa sztucznego, które są odporne na działanie substancji chemicznych. Takie obuwie sprawdza się również w laboratoriach, choć często dodatkowo stosowane jest obuwie jednorazowe. Antypoślizgowa podeszwa jest tutaj niezbędna.

Czy warto wybierać białe obuwie robocze w branży gastronomicznej i zakładach produkcyjnych lub przetwórstwach żywności?

Bardzo często wewnętrzne regulaminy zakładów pracy narzucają również konieczność noszenia białego obuwia roboczego w branży gastronomicznej i zakładach produkcji i przetwórstwa żywności. Często stosowane jest obuwie metal free, które pozbawione jest metalowych elementów. Takie obostrzenia obowiązują w niektórych zakładach. Istotne znaczenie ma odporność materiału z którego wykonana jest podeszwa na substancje chemiczne.

Według przepisów BHP nie ma konieczności noszenia białego obuwia roboczego, jednak każdy zakład pracy ma możliwość ustanowienia wewnętrznego regulaminu, do którego przestrzegania zobowiązują się wszyscy pracownicy. Dzięki temu petenci mają większą pewność, że są obsługiwani przez odpowiednio wyposażonych w środki ochronne lekarzy i pielęgniarki. Z kolei klienci sklepów mogą ufać, że produkty żywnościowe zostały wyprodukowane z zachowaniem wszelkich środków bezpieczeństwa i higieny.

Artykuł sponsorowany